Svakodnevno slušamo o zdravom načinu ishrane, koji obuhvata ograničen unos belog brašna, šećera, soli, pa čak i masti. Toliko različitih režima je izrađeno baš po principima zabranjenog unosa određenih namirnica. Većina ljudi je u velikoj dilemi šta konzumirati, a da pritom ostanu zdravi i vitalni. Pitamo se kako su se naši stari hranili i da li su imali dostupnost svim proizvodima koje mi danas imamo. Danas imamo kvantitet i obilje različitih namirnica, ali šta je sa kvalitetom?
I dok brojimo kalorije i razmišljamo šta jedemo, nameće se činjenica da se ranije nije obraćala pažnja na vrstu hrane koja se koristi u ishrani, jer je sve bio domaći proizvod, uzgajan u baštama i njivama.
Domaći proizvodi se mogu i danas pronaći, a ukoliko se ne bavite sopstvenim uzgojem voća i povrća, potrebno je malo istraživačkog rada po internetu. Tu možete „naići“ na porodične manifakture, koje uzgojem organske hrane, nude obilje domaćih proizvoda.
Koje su prednosti domaćih proizvoda?
Naš organizam je naviknut da se adaptira na različite situacije, pa i različitu hranu. Zagađen vazduh, voda, zemljište, buka i stres nam ostavlja sužen izbor kada je u pitanju zdrav način života. Potreba da se okrenemo prirodi je postala imperativ.
Postali smo skladište unosa nezdravih namirnica i vremenom, ne razmišljajući o posledicama i hrani koju svakodnevno jedemo, počeli smo da osećamo brojne zdravstvene probleme. Vreme je da se vratimo ishrani kakvu su imali naše bake i deke, pa i naši roditelji u mladosti.
Najjači eliksir zdravlja je unos organskih i domaćih proizvoda bez emulgatora, aditiva, fiksatora i šećera. Ovakvim načinom ishrane obezbeđujete svom organizmu dnevni unos potrebnih vitamina i minerala, bez bojazni da ćete naškoditi sebi ili svojim najmilijima. Korišćenjem svežih i domaćih proizvoda vrlo brzo ćete osetiti da se budite odmorniji i sa više energije, da nemate probleme sa probavom i nadimanjem, kao i brojnim alergijama.
Ukoliko ne možete bez brze hrane i slatkiša, konzumirajte i njih, ali ograničeno i umereno. Na taj način, nećete osećati štetna dejstva takve ishrane, jer unosom zdrave hrane pravite bilans u svom organizmu.
Šta se sve može proizvesti od organskog voća i povrća?
Organsko znači prirodno, uzgajano na domaćim njivama, baštama i farmama, bez dodavanja bilo kakvih veštačkih đubriva ili pesticida. Svaku biljku treba pustiti da se razvija u zdravom okruženju, uz dovoljno sunca i vode i samo takva će imati dobre i ukusne prinose. Samo se setite crvene, naizgled sočne jabuke, koju kada zagrizete imate osećaj da jedete karton. Kod organskih, domaćih proizvoda, svaka voćka je sočna i slatka.
Od domaćeg voća i povrća od davnina se prave različiti proizvodi namenjeni svim starosnim grupama – od novorođenčadi, dece, trudnica, mladih majki do starijih osoba.
Domaći sokovi od jabuke, kruške, maline, kupine ili kombinacije različitih voća i povrća su idealni proizvodi ukoliko želite da se zasladite, a istovremeno unesete potrebne vitamine i minerale. Sirupima od različitih vrsta voća možete postati pravi majstor u kuhinji i igrati se slatko – slanim ukusima.
Palačinke nisu tako ukusne kada nisu nafilovane domaćim džemom i marmeladom od šljiva, šipurka, kajsije ili jagode.A za savršen početak dana, od vašeg omiljenog voća i povrća, napravite jedinstveni smuti i time obezbedite kvalitetan obrok i idealno osveženje čitavog organizma.