Dobro je poznato da svaka zemlja i njeni stanovnici imaju i različite navike u vezi sa jelom i pićem, ali i sa načinom života uopšte. Zato i jeste dobro upoznati se ranije sa tim običajima, kako prilikom posete toj zemlji, ne biste sebe bez potrebe doveli u nezgodan položaj.
Ipak, postoji nešto što se može smatrati jedinstvenim fenomenom u mnogim zemljama sveta, a to je ispijanje kafe ili čaja.
Međutim, u gotovo svakoj zemlji postoji samo njenim stanovnicima obožavani napitak. Tako je recimo za Italiju specifična espreso kafa, dok se u Grčkoj bez frapea ne može zamisliti da prođe dan, a u Velikoj Britaniji bez čaja. Pa kada se već nađete u nekoj zemlji, red je i da isprobate brojne specijalitete, u koje sigurno spadaju i različite vrste kafe.
Ne zaboravite i da šolje za kafu imaju značajnu ulogu u pružanju ugođaja i da mnogi o tome posebno vode računa. Recimo, u italijanskim kafićima gotovo nikada nećete dobiti bilo koju espreso kafu iz hladne šolje, a ako pijete grčki frape, on će biti poslužen najverovatnije u posebnoj staklenoj čaši sa drškom.
Kafa u Francuskoj
Za vreme doručka će gotovo svaki stanovnik ove zemlje popiti posebnu vrstu kafe, poznatu kao cafe au lait.
U pitanju je espreso kafa, u koju se dodaje dosta mleka, prethodno penasto umućenog.
Naravno da uz tu i takvu kafu uvek ide i po koji kroasan, a što je jedan od specijaliteta francuske kuhinje.
Italijanski espreso
Kolevka ove čuvene kafe, više nego inače obraća pažnju na kvalitet ne samo kafe i inventara, već i usluge.
Vrlo je verovatno da ne postoji italijanski ugostitelj koji će pažljivo odabrati šolje za kafu, jer je svestan koliko to utiče i na ugođaj svakog gosta. Podrazumeva se da mnogi od njih posebno vode računa i o kvalitetu kafe, ali i o usluzi.
U većini slučajeva se espreso kafa služi ili u standardim belim, debljim šoljama ili u onima, koje su konkretnom kafiću date na korišćenje, uzevši u obzir da mnoge kompanije koje se bave proiozvodnjom ili prodajom kafe, upravo to i praktikuju.
Irska kafa
Pretpostavlja se da je ovaj specijalitet u upotrebu uveden 40 – ih godina prošlog veka. Priča dalje navodi da je jedan ugostitelj iz Irske, želeći da ispuni zahtev američkih gostiju, dodao malo irskog viskija u već pripremljenu kafu.
Upravo tako je nastao napitak, koji je širom sveta danas poznat.
Najčšće se ova kafa preporučuje za konzumiranje tokom zime, baš zbog viskija koji se u njoj nalazi.
Meksička kafa
Interesantno je pomenuti da se kafa u Meksiku služi uz dodatak cimeta, a većina stanovnika te zemlje pije zaslađeni napitak.
Posluživanje je još intereantnije i čini se, sa opravdanim razlogom da je upravo to ono, što daje poseban šmek tokom konzumiranja meksičke kafe.
Naime, u Meksiku ne postoje klasične šolje za kafu, već se ovaj napitak služi u specijalnim posudama od gline. Smatra se da na taj način one uspevaju da maksimalno očuvaju svoju speciffičnu aromu.
Kafa na Kubi
Iako u fizičkom smislu nisu naročito blizu, Kuba i Italija imaju određenih sličnosti kada je u pitanju običaj, koji je vezan za konzumiranje kafe.
Ako se već nađete u ovoj zemlji, ne propustite da probate kubanski espreso, koji je uvek sladak, za razliku od italijanskog.
Međutim, ono što jeste slično među kafama, koje se pripremaju u ove dve zemlje, je nešto drugo. Naime, šolje za kafu na Kubi su vrlo slične onima, iz kojih se taj napitak ispija širom Italije.
Koju god od pomenutih vrsta kafe da probate, nećete pogrešite! U krajnjoj liniji, saznaćete nešto novo!